resepi mak bagi, saja nak tambah koleksi pau kat sini
Bahan-bahan ( sekeluarga )
kulit pau -500g tpg gandum- 6g yis biji
- 100g gula pasir
- 50g minyak jagung atau minyak masak
- 230g air, bgtg kepada mutu tpg
- 200g daging-ptg nipis dan kecil2
- lada hitam
- daun sup
- 1 labu bwg besar
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
Cara-cara
- gaul yis dgn tpg
- larutkan gula dalam air
- uli semua bahan kulit hingga licin dan kenyal
- buat btk bulat lebih kurang 60g dan biarkan 10 minit
- canaikan dan masukkan inti. tutup inti dan lapik atas plastik atau daun pisang
- biarkan adunan pau dalam 35 minit.
- kukus degan apai kuat selama 10 minit
- panaskan minyak, masukkan daging dan kentang, masukkan sedikit air agar kentang dan daging empuk.
- bila daging dan kentang empuk masukkan lada hitam dan bawang besar. kacau sekejap.
- masukkan gula dan garam, akhir sekali masuk pula daun sup. kacau sekejap dan tutup api
0 comments:
Post a Comment