PAU DAGING


Dsc01150

resepi mak bagi, saja nak tambah koleksi pau kat sini

Bahan-bahan ( sekeluarga )

kulit pau -500g tpg gandum
  • 6g yis biji
  • 100g gula pasir
  • 50g minyak jagung atau minyak masak
  • 230g air, bgtg kepada mutu tpg
inti - 5 bj kentang - ptg dadu
  • 200g daging-ptg nipis dan kecil2
  • lada hitam
  • daun sup
  • 1 labu bwg besar
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. gaul yis dgn tpg
  2. larutkan gula dalam air
  3. uli semua bahan kulit hingga licin dan kenyal
  4. buat btk bulat lebih kurang 60g dan biarkan 10 minit
  5. canaikan dan masukkan inti. tutup inti dan lapik atas plastik atau daun pisang
  6. biarkan adunan pau dalam 35 minit.
  7. kukus degan apai kuat selama 10 minit
  8. panaskan minyak, masukkan daging dan kentang, masukkan sedikit air agar kentang dan daging empuk.
  9. bila daging dan kentang empuk masukkan lada hitam dan bawang besar. kacau sekejap.
  10. masukkan gula dan garam, akhir sekali masuk pula daun sup. kacau sekejap dan tutup api

0 comments:

Post a Comment