PUDING TART


Img_0484

bhn2 resepi ni utk bekas tart 21cm..kalo nk guna bekas muffin kecik2 ni, gandakn adunan utk kulit tart..

Bahan-bahan ( bekas muffin kecik dpt dlm 26bj )

Kulit tart:
  • 90g butter
  • 50g gula halus
  • 1bj kuning telur
  • 20g serbuk koko
  • 140g tepung gandum (ayak sekali dgn serbuk koko)
bhn utk puding:
  • 3bj telur (dipukul hancur)
  • 150ml fresh milk
  • 150ml fresh cream@whipping cream
  • 20g gula(kalo gn fresh milk yg manis, krgkn gula)
  • sedikit esen vanilla
NOTA: kalo nk buat kulit tart tanpa serbuk koko, tepung gandum tu jd 150g

Cara-cara

  1. utk kulit tart: pukul butter dgn gula sampai kembang, masukkn telur. Pukul lg. Kemudian masukkn bhn diayak dan gaul sampai rata.
  2. Img_0475
    bhn (1) dijdkn doh. Balut dgn plastik dan simpan dlm peti ais selama 15min.
  3. Img_0472
    sementara tu, sapukn bekas dgn butter, kemudian taburkn sedikit tepung. Letak dlm peti ais.
  4. Img_0476
    keluarkn doh. Cerai2 kn doh. Kemudian uli dgn tgn sampai jd doh balik.
  5. canaikn doh. Tekap dgn cutter ikut saiz bekas muffin. Kalo gn bekas tart, canai ikut saiz bekas dan potong bhgn yg berlebihan.
  6. Img_0477
    tekan pd bekas muffin dan buat lubang pd tgh2 bekas(gn garfu). masukkn dlm peti ais selama 1 jam.Slps 1 jam, keluarkn dan bkr pd suhu 200C selama 10 min
  7. buat puding: Panaskn susu dan gula dlm periuk. Jgn sampai mendidih. Masukkn dlm mangkuk.
  8. Img_0482
    Masukkn fresh cream, telur yg telah dipukul dan esen. Kacau sampai rata.
  9. Img_0483
    Sudukn puding dlm kulit tart yg siap dibakar td. Bakar pd suhu 180C selama 20 min.
  10. Keluarkn dr oven. Taburkn sedikit gula halus atas tat td. Bkr lg selama 10~15 min.
  11. NOTA: gula yg ditabur tu utk bg ade warne kecoklatan kt atas tat.

0 comments:

Post a Comment