bhn2 resepi ni utk bekas tart 21cm..kalo nk guna bekas muffin kecik2 ni, gandakn adunan utk kulit tart..
Bahan-bahan ( bekas muffin kecik dpt dlm 26bj )
Kulit tart:- 90g butter
- 50g gula halus
- 1bj kuning telur
- 20g serbuk koko
- 140g tepung gandum (ayak sekali dgn serbuk koko)
- 3bj telur (dipukul hancur)
- 150ml fresh milk
- 150ml fresh cream@whipping cream
- 20g gula(kalo gn fresh milk yg manis, krgkn gula)
- sedikit esen vanilla
Cara-cara
- utk kulit tart: pukul butter dgn gula sampai kembang, masukkn telur. Pukul lg. Kemudian masukkn bhn diayak dan gaul sampai rata.
- bhn (1) dijdkn doh. Balut dgn plastik dan simpan dlm peti ais selama 15min.
- sementara tu, sapukn bekas dgn butter, kemudian taburkn sedikit tepung. Letak dlm peti ais.
- keluarkn doh. Cerai2 kn doh. Kemudian uli dgn tgn sampai jd doh balik.
- canaikn doh. Tekap dgn cutter ikut saiz bekas muffin. Kalo gn bekas tart, canai ikut saiz bekas dan potong bhgn yg berlebihan.
- tekan pd bekas muffin dan buat lubang pd tgh2 bekas(gn garfu). masukkn dlm peti ais selama 1 jam.Slps 1 jam, keluarkn dan bkr pd suhu 200C selama 10 min
- buat puding: Panaskn susu dan gula dlm periuk. Jgn sampai mendidih. Masukkn dlm mangkuk.
- Masukkn fresh cream, telur yg telah dipukul dan esen. Kacau sampai rata.
- Sudukn puding dlm kulit tart yg siap dibakar td. Bakar pd suhu 180C selama 20 min.
- Keluarkn dr oven. Taburkn sedikit gula halus atas tat td. Bkr lg selama 10~15 min.
- NOTA: gula yg ditabur tu utk bg ade warne kecoklatan kt atas tat.
0 comments:
Post a Comment