PULUT KACAU CIK TAK


Dsc01195

Resepi tok saya, orang utara panggil pulut kacau la tapi negeri lain panggil wajik

Bahan-bahan ( sesuai untuk hari raya & kenduri )

  • 500g pulut - rendam semalaman
  • 500g gula merah
  • 100g gula putih
  • 1 1/2 biji kelapa - jadikan 2.5 - 3 gelas santan. kalau bolehtu jangan pakai santan kotak sebab tak berminyak
  • 2 gelas air
  • Daun pisang

Cara-cara

  1. kukus pulut hingga masak
  2. masak gula merah dan gula pasir dengan air hingga hancur dan tapis.
  3. masuk santan dalam air gula yang ditapis masak hingga agak pekat, kalau boleh tu kacau2 lah selalu
  4. masukkan pulut, kacau hingga sebati
  5. bila pulut dah nampak bersalut dengan gula, angkat
  6. lapik dulang atau loyang dengan daun pisang, tuang pulut kedalam loyang atau dulang dan mampatkan dengan daun pisang agar pulut kejap
  7. bila nak makan potong aje..

0 comments:

Post a Comment