Makanan cina yang terkenal di Singapore, selalunya ada jual kat hawker centers atau pun food courts.
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- Topping:
- 3-4 sb minyak masak
- 2 biji bawang kecil, dicincang
- 2 ulas bawang putih, dicincang
- 150g lobak asin (chye-po), direndam dan toskan
- ½ cawan air
- ½-1 sb gula
- ½ sk kicap pekat
- Kueh:
- 75g tepung beras
- 15g tepung ubi / kanji
- ¼ sk garam
- 50ml air
- 300ml air panas
- ½ sb minyak bawang
Cara-cara
- Topping: Panaskan minyak dlm kuali, goreng bawang sehingga garing. Keluarkan bawang dan ½ sb minyak bawang, ketepikan.
- Masukkan lobak asin ke dlm kuali, goreng sehingga kering. Masukkan gula, kicap pekat dan air. Masakkan sehingga air tinggal separuh, masukkan bawang yg telah digoreng tadi dan gaulkan sehingga campur. Matikan api.
- Kueh: Masukkan tepung beras, tepung ubi, garam dan 50ml air ke dlm mangkuk besar, gaulkan sehingga sebati. Masukkan air panas dan kacaukan cepat2, lepas tu masukkan minyak bawang dan kacau lagi sehingga sebati.
- Tuangkan adunan ke dlm mangkuk2 kecil lebih kurang 1" tinggi, kukus degan api besar selama 15-20 minit. Keluarkan kueh dari steamer, biar sejuk selama 5-10 minit.
- Hidang: Keluarkan zui kueh dari mangkuk, susun di atas pinggan. Letak sedikit toppings dan sambal tumis jika suka.
- Notes: -Saya guna tin patty kek yg kecil2 utk kukus. -Jika suka, boleh tambah sedikit ayam/daging dlm topping. -Zui kueh yg panas agak lembik, biar sejuk sikit baru keluarkan dari mangkuk.
0 comments:
Post a Comment