soya bean buat sendiri, rasa sedap lemak dan enak
Bahan-bahan ( 5-6 gelas )
- 250gm Soya bean
- 1 cawan susu tepung
- 4 sudu besar gula
- 3 sudu besar susu pekat
Cara-cara
- Rendam kacang soya bean lebih kurang 4-5 jam. Toskan soya bean, kemudian rebus sehingga 20-30 minit. Toskan lagi. Masukan soya bean dan 2 cawan air ke dalam blender yang ada pengisar sekali penapis utk soya bean. Blend hingga soga bean habis..
- Air hendaklah letak sedikit demi sedikit dalam blender agar dpt pati yang asli. Selepas itu masukkan pati soya ke dalam peruk masak dgn gula + susu tepung yang dicairkan terlebih dahulu dgn sedikit air serta susu pekat. Lebih kurang 10-15 minit angkat... Boleh di minum secara panas dan sejuk.. rasakan keaslian air pati soya bean.
0 comments:
Post a Comment