Dari buku resepi Kitchen Aid
Bahan-bahan ( 24 biji )
- 4oz light cream cheese
- 3 sudu kecil butter
- 3/4 cawan tepung serbaguna + 1 sudu kecil tepung serbaguna
- 8oz fresh mushroom, dicincang halus
- 1/2 cawan bawang hijau, dicincang halus
- 1 biji telus (size large)
- 1/4 sudu kecil thyme leave (kering)
- 1/2 cawan swiss cheese, shredded
Cara-cara
- 1. Pukul cream cheese dgn 2 sudu kecil butter. kalau pakai mixer turn to speed 4 dan pukul lebih kurang 1 minit
- Masukkan tepung dan gaul hingga semua sebati dan bulatkan jadi seperti bola.
- Wrap adunan tepung tadi dgn plastic dan sejukkan untuk 1 jam. Selepas 1 jam, bahagian aduan kepada 24 bahagian. Tekan tiap adunan dalam muffin cup dan ketepikan.
- Cairkan baki butter dgn api yg kecil. kemudian tambah onion dan mushroom yg telah dicincang. agak2 dah layu tutup api. Jangan tumis sampai garing plak...ini hanya untuk layukan saja. sejukkan
- Pukul telur, 1 sudu kecil tepung dan dried thyme leaves hingga agak kembang. Kemudian masukkan shredded cheese dan adunan mushroom dan onion tadi dan kacau sebati.
- Kemudian bolehlah adunan telur di letak di didalam acuan tepung yg telah dibahagikan kepada 24 bahagian. Bakar pada suhu 375F atau 170C dalam 15-20 minit atau hingga adunan telur tadi sedikit perang.
0 comments:
Post a Comment