Tart Onion-Mushroom

Dsc02579

Dari buku resepi Kitchen Aid

Bahan-bahan ( 24 biji )

  • 4oz light cream cheese
  • 3 sudu kecil butter
  • 3/4 cawan tepung serbaguna + 1 sudu kecil tepung serbaguna
  • 8oz fresh mushroom, dicincang halus
  • 1/2 cawan bawang hijau, dicincang halus
  • 1 biji telus (size large)
  • 1/4 sudu kecil thyme leave (kering)
  • 1/2 cawan swiss cheese, shredded

Cara-cara

  1. 1. Pukul cream cheese dgn 2 sudu kecil butter. kalau pakai mixer turn to speed 4 dan pukul lebih kurang 1 minit
  2. Masukkan tepung dan gaul hingga semua sebati dan bulatkan jadi seperti bola.
  3. Wrap adunan tepung tadi dgn plastic dan sejukkan untuk 1 jam. Selepas 1 jam, bahagian aduan kepada 24 bahagian. Tekan tiap adunan dalam muffin cup dan ketepikan.
  4. Cairkan baki butter dgn api yg kecil. kemudian tambah onion dan mushroom yg telah dicincang. agak2 dah layu tutup api. Jangan tumis sampai garing plak...ini hanya untuk layukan saja. sejukkan
  5. Pukul telur, 1 sudu kecil tepung dan dried thyme leaves hingga agak kembang. Kemudian masukkan shredded cheese dan adunan mushroom dan onion tadi dan kacau sebati.
  6. Kemudian bolehlah adunan telur di letak di didalam acuan tepung yg telah dibahagikan kepada 24 bahagian. Bakar pada suhu 375F atau 170C dalam 15-20 minit atau hingga adunan telur tadi sedikit perang.

0 comments:

Post a Comment