TEPONG PELITA SIMPLE

Bahan-Bahan:
  • 2 cawan Tepung Jagung
  • 4 cawan air
  • 4 cawan santan (tak kisah pekat/cair)
  • 1 cawan Gula Pewarna Hijau
  • Sedikit Garam
  • Daun pandan (bentukkan 4 segi)
Cara:

Untuk Lapisan Bawah:
  • Masak 4 cawan air bersama 1 cawan tepung jagung, gula dan sedikit serbuk hijau. Bila sudah pekat, tuang ke dalam bekas daun pandan. Biarkan sejuk.
Untuk Lapisan Atas:
  • Masak 4 cawan santan bersama 1 cawan tepung jagung dan sedikit garam. Sentiasa kacau sehingga pekat. Bila adunan mula berat, tuang ke atas lapisan yang pertama tadi dan biarkan sejuk.
Tambahan:
  • Jika suka kuih ini dalam keadaan berair (cair), tambahkan air(utk lapisan bawah)dan tambahkan santan (utk lapisan atas).

0 comments:

Post a Comment