WAJIK GULA MELAKA

Bahan-Bahan:
  • 300 gm beras pulut
  • 150 gm gula melaka
  • 150 gm gula pasir
  • 2 biji kelapa diparut 1 helai daun pandan
  • Secubit garam
  • Secubit kapur (dilarutkan dengan 1 sudu teh air)
Cara:
  • Rendam pulut selama tiga jam. Toskan. Kukus pulut bersama di dalam kukusan selama 40 minit. Sejukkan di dalam talam. Kelapa parut diperah patinya dengan kain jarang. Perah santan keduanya dengan empat cawan air. Masak gula melaka dengan satu cawan air. Manakala gula larut tapis. Secubit garam. Masak air gula merah bersama gula putih dan santan kedua. Masak sehingga air gula pekat dan berbenang, angkat dengan sudip. Masukkan pati santan. Ketika mendidih masukkan pulut. Kacau selama 1/2 jam lagi dengan api perlahan. Masukkan 1 sudu teh kapur. Kacau hingga sebati. Masukkan ke dalam talam yang dialas dengan daun pisang.

0 comments:

Post a Comment