Sumber : Kenwood Chef/Major Recipe Book
Kiriman : Julia
Bahan-bahan
Sponge kek
- 4 biji telur
- 115 g gula kastor
- 100 g tepung gandum
- 15 g tepung jagung
- 25 g butter di cairkan
Cara
- Pukul telur dan gula smpai kembang sehingga bila diangkat whisk, adunan tak jatuh
- Masukkan tepung gandum dan tpg jagung y telah di ayak berselang dgn butter y telah di cairkan.
- Bakar selama 20-25 mnit pada suhu 180 C
Cream filling
- Serbuk koko secukupnya ( dlm 2 sudu besar)
- Coklat masakan yang diparut secukupnya untuk hiasan
- 350 ml bancuhan nescafe (1 sudu besar nescafe dan 350 ml air panas)
- 300 ml whipping cream
- 50 g gula kastor
- 3 x 250g(paket) mascarpone cheese
Method
- Pukul whipping cream dan gula sampai gebu, kemudian masukkan cheese. Ketepikan.
- Potong cake kpd 3 bhgian, pd lapisan pertama renjiskan bancuhan nescafe/kopi hingga kek agak lembab.
- Ratakan filing dan dust kan dgn serbuk koko.
- Letak lapisan kedua dan ulang letak bancuhan kopi, filling dan dusting.
- Pada lapisan terakhir pun sama. sapukan fiiling ke seluruh bahgian kek dan taburkan dengan coklat masakan y siap diparut, simpn dlm peti 3/4 jam.
- Sedia untuk di makan.
0 comments:
Post a Comment