TIRAMISU (2)

Sumber : Kenwood Chef/Major Recipe Book
Kiriman : Julia

Bahan-bahan

Sponge kek

  • 4 biji telur
  • 115 g gula kastor
  • 100 g tepung gandum
  • 15 g tepung jagung
  • 25 g butter di cairkan

Cara

  • Pukul telur dan gula smpai kembang sehingga bila diangkat whisk, adunan tak jatuh
  • Masukkan tepung gandum dan tpg jagung y telah di ayak berselang dgn butter y telah di cairkan.
  • Bakar selama 20-25 mnit pada suhu 180 C

Cream filling

  • Serbuk koko secukupnya ( dlm 2 sudu besar)
  • Coklat masakan yang diparut secukupnya untuk hiasan
  • 350 ml bancuhan nescafe (1 sudu besar nescafe dan 350 ml air panas)
  • 300 ml whipping cream
  • 50 g gula kastor
  • 3 x 250g(paket) mascarpone cheese

Method

  • Pukul whipping cream dan gula sampai gebu, kemudian masukkan cheese. Ketepikan.
  • Potong cake kpd 3 bhgian, pd lapisan pertama renjiskan bancuhan nescafe/kopi hingga kek agak lembab.
  • Ratakan filing dan dust kan dgn serbuk koko.
  • Letak lapisan kedua dan ulang letak bancuhan kopi, filling dan dusting.
  • Pada lapisan terakhir pun sama. sapukan fiiling ke seluruh bahgian kek dan taburkan dengan coklat masakan y siap diparut, simpn dlm peti 3/4 jam.
  • Sedia untuk di makan.

0 comments:

Post a Comment