Udang 5 spices


Udan_five_spice

Menambahkan variasi masakan udang



Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 300 gm udang
  • * 3 biji bawang merah
  • * 2 ulas bawang putih
  • * 2 hiris halia
  • 3 sb lada boh
  • 1 sb sos tiram
  • 2 sb sos tomato
  • 1 sk kicap pekat
  • 1 sk rempah '5 spices'
  • garam and gula secukup rasa
  • Tomato belah 6
  • 1 labu bwg besar belah 6
  • daun bawang potong dlm 1 inci

Cara-cara

  • Kisar bahan bertanda *. Tumis bahan kisar higga naik bau.
  • Masukkan lada boh dan tumis hingga garing. Bila lada sudah garing masukkan udang.
  • Bila udang setengah masak masukkan sos tiram, tomato, kicap pekat dan rempah 5 spices.
  • Masukkan garam dan gula utk melengkapkan rasa.
  • Masukkan tomato, bawang besar n daun bawang bila udang hampir masak. Masak hingga udang masak dan sedia utk dihidang.


0 comments:

Post a Comment