ABOK - ABOK DIRANTAU

Abok2

kuih tradisional yang hampir dilupakan...

Bahan-bahan ( 15 biji / mangkok kecil/1 loyang sederhana )

  • 1/2 kilo sago biji
  • 2 cawan desacated coconut/kelapa parut
  • gula melaka/brown sugar secukupnya
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. cuci sagu dan toskan
  2. gaulkan sagu dengan kelapa dan garam
  3. masukkan 2 sudu campuran sagu ke dlm mangkok kecil tahan panas
  4. masukkan gula melaka/brown sugar ikut suka banyak
  5. tutup dengan 2 sudu lagi campuran sagu sagu dan ulang sampai habis... (boleh letak dalam loyang kalau tak mau guna mangkok kecil
  6. kukus sehingga masak atau nampak sagu sudah berkilat
  7. ***Kalau ada daun pisang, gulung daun pisang bentuk 'kon' dan masukkan bahan seperti yang di terangkan, lipat dgn rapi dan kukus

0 comments:

Post a Comment