APAM TAPAI


Dsc01039

Bahan-bahan ( dlm 30 bj, bgantung pada mangkuk yang digunakan )

  • 1 mangkuk nasi
  • 1/4 biji ragi, tengok la kalau mangkuk kecik kurangkan ragi bgitulah sebaliknya. agak-agak padan dgn nasi la
  • 2 mangkuk tpg beras
  • 1 mangkuk gula
  • 2 mangkuk air
  • 2 sudu teh eno

Cara-cara

  1. Tumbuk ragi hgg hancur, dan ayakkan ke atas nasi sejuk dengan rata. peram tapai nasi ni 2mlm atau 48 jam. Kalau tapai dah berair tak payah 2 mlmpun tak apa.
  2. Campurkan gula dengan tapai dan kacau hingga gula hancur, masukkan sedikit air.
  3. Masukkan tepung beras dan lebihan air tadi kacau hingga sebati
  4. Peram bahan ini selama 5-6 jam
  5. Lastly panaskan pengukus, masukkan eno dan kacau hingga sebati lagi, bila pengukus dah mendidih boleh la di kukus selama 15 minit.

0 comments:

Post a Comment