Resepi dari kawan india kat sekolah .
Bahan-bahan ( 10 keping tosai )
- 2 cwn beras -rendam 8 jam
- 1 cwn aluthu - rendam 8 jam
- 1 kepal nasi
- sedikit garam
- minyak masak
- 1/2 labu bwg besar
Cara-cara
- Kisar semua bahan dengan blander hingga halus. masukkan sedikit air semasa blender. air agak-agak padan dengan bahan2 yang nak di kisarlah. kadar kecairan adunan spt apam tapai atau bg yang biasa buat apam lenggang macam tu la
- masukkan garam dan kacau rata
- peram adunan kira-kira 8 jam supaya adunan naik
- culup bwg dgn minyak dan sapu atas kuali rata atau non stick pan
- kacau2 adunan tadi. ambil lebih kurang 1 cwn atau 1 senduk adunan dan rata2kan atas kuali anda. masak dgan api perlahan atau sederhan
0 comments:
Post a Comment