AYAM MADU BBQ


Dscn0790

Resipi ini selalu saya buat utk jamu kwn2 @ masa buat bbq. Versi saya sendiri.

Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • 12 ketul kepak/peha ayam
  • 4 sudu makan madu
  • 1 sudu makan ketumbar
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 2 inci halia
  • 10 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 3 sudu makan sos cili
  • 3 sudu makan kicap pekat
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan cili boh (klu nk pedas blh tmbh lg)
  • Garam secukup rasa

Cara-cara

  • Kisar kering ketumbar, jintan manis & putih.
  • Kisar/tumbuk halia, bwg merah & putih.
  • Gaul semua bahan2 tadi ke dalam ayam. Sesuaikan rasa manis & masinnya.
  • Perap semalaman @ sekurang2nya 2 jam supaya semua bahan2 td meresap masuk ke dalam isi ayam.
  • Panggang/bakar seperti biasa.
  • Sedap makan begitu saja @ dengan nasi minyak, nasi putih dsbnya.

0 comments:

Post a Comment