Resipi ini selalu saya buat utk jamu kwn2 @ masa buat bbq. Versi saya sendiri.
Bahan-bahan ( sekeluarga )
- 12 ketul kepak/peha ayam
- 4 sudu makan madu
- 1 sudu makan ketumbar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 2 inci halia
- 10 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 3 sudu makan sos cili
- 3 sudu makan kicap pekat
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan cili boh (klu nk pedas blh tmbh lg)
- Garam secukup rasa
Cara-cara
- Kisar kering ketumbar, jintan manis & putih.
- Kisar/tumbuk halia, bwg merah & putih.
- Gaul semua bahan2 tadi ke dalam ayam. Sesuaikan rasa manis & masinnya.
- Perap semalaman @ sekurang2nya 2 jam supaya semua bahan2 td meresap masuk ke dalam isi ayam.
- Panggang/bakar seperti biasa.
- Sedap makan begitu saja @ dengan nasi minyak, nasi putih dsbnya.
0 comments:
Post a Comment