biskut inti krem mentega
Bahan-bahan ( 14 keping )
- [ cookies ]
- 30g almond powder
- 1 sudu kecil baking powder
- 60g mentega tanpa garam
- 50g gula halus
- 1 biji telur kuning
- 3-4 titik esen vanila
- 90g tepung
- [ butter cream ]
- 50g mentega tanpa garam
- 10g gula halus
- 1 biji telur putih
- 1 sudu besar gula aising
- raisin secukupnya
Cara-cara
- Panaskan oven 160 degree
- [ Sediakan cookies ]
- Pukul gula dan mentega sehingga kembang
- Kemudian masukkan telur kuning. Pukul lagi sampai jadi bentuk krem
- Masukkan tepung, almond powder dan baking powder yang telah diayak. Gaul sebati.
- Canaikan biar jadi setebal 3-4 mm. Terap dengan penerap. Ikutlah bentuk apa yang disukai.
- Bakar selama 10-15 minit
- [ Sediakan cream ]
- Pukul telur putih dan gula aising sehingga kembang atau bila diterbalikkan mangkuk, telur putih tak jatuh.
- Dalam bekas lain, pukul mentega dan gula halus sehingga jadi bentuk cream
- Campurkan kedua-dua adunan tadi. Masukkan kismis dan kacau dengan senduk sehingga sebati. Tak perlu pukul dengan mixer.
- Ambil sedikit krim letak di atas cookie dan kepitkannya. Buat sampai habis.
0 comments:
Post a Comment