CRUMBED BAKED CHICKEN


Dscf1592ii

masakan rendah lemak

Bahan-bahan (4-6 orang )

  • 1 kg ayam, dipotong 8-12 keping. (boleh juga jika digantikan dgn kepak atau drumstick)
  • 100 grams cornflakes crumbs (meggunakan grinder, grind cornflakes tapi jgn sehingga hancur habis)
  • 2 sudu teh stock ayam serbuk (contohnya Knorr)
  • 1 1/4 sudu teh serbuk ketumbar / coriander
  • 1/4 sudu teh dried mixed herbs/ oregano/ parsley
  • 2 sudu besar minyak

Cara-cara

  • Panaskan oven 190ºC.
  • Lapik baking tray dgn baking paper.
  • Campurkan cornflakes crumbs, stock ayam, serbuk ketumbar dan dried herbs di dalam mangkuk yg sederhana saiznya dan gaul sehingga sebati
  • Sapukan sedikit minyak ke setiap kepingan ayam menggunakan pastry brush. (pastikan semua bahagian ayam diselaputi minyak supaya crumbs boleh melekat )
  • Letak kepingan ayam satu demi satu ke dalam mangkuk yg berisi campuran cornflakes tadi dan salut semua permukaan ayam dgn crumb mixture itu.
  • Letak atas tray dan bakar lebih kurang 40-50 minit bergantung kepada saiz kepingan ayam.
  • Selepas 30 minit, balik kan ayam di dalam oven supaya permukaan sebelah menjadi golden brown juga.
  • Bakar sehingga kuning keemasan
  • Sedap di makan dengan sos cili thai.

0 comments:

Post a Comment