LAMB CHOP


Picture_8_

Bahan-bahan ( 5 org )

  • 5-6 keping daging kambing
  • Sos
  • butter
  • tepung
  • 1 biji bawang besar
  • 1 ketul kiub ayam
  • 2 sudu besar sos lada hitam atau lebih,ikut suka
  • sedikit air
  • french fries

Cara-cara

  1. Picture_7_
    Bakar/Panggang daging kambing.kitorang guna dapur gas biasa saja tapi guna pan yg leper
  2. Picture_14_
    tumis butter (sukatan agak2 je,lihat gambar) dan masukkan tepung.masukkan tepung sedikit dahulu dan kalau cair sgt,tambah sedikit lagi.gaul sampai jadi texture yg betul
  3. Picture_21_
    gaul sampai jadi lebih kurang serbuk roti.lihat NOTE di last step
  4. Picture_17_
    ketepikan.Dalam periuk lain,panas butter dan masuk bwg besar.masukkan sos lada hitam dan air sket
  5. Picture_24_
    Kacau dan masukkan kiub ayam
  6. and then,masukkan adunan 'serbuk roti' tadi.kacau sampai tak jadi berketul2.tambah air jika perlu
  7. pas pekat,boleh lah tutup api dan hidangkan.makan ngan french fries
  8. Picture_8_
    ni resepi simple je.pada sos,boleh tambah apa-apa yang disukai.yg kedua ni,ana guna ayam.hasil sos dia lebih yummy bila guna cara NOTE di bawah.
  9. NOTE:Untuk mendapat kan sos yg cantik,jgn jadikan butter+tepung sprti breadcrumb.tepung sikit je.bukan jadi dough mcm dlm gmbr.sos lada hitam pula boleh ditambah quantiti untk mendapatkan kaler yg perang lagi mengancam

0 comments:

Post a Comment