CUCUR IKAN BILIS LEMBUT

Bahan-Bahan:
  • ½ kilo tepung gandum
  • 3 - 4 biji cili merah (ditumbuk)
  • Ikan bilis secukupnya (dibuang perut dan ditumbuk separuh lumat bersama cili)
  • 1 - 2 biji bawang besar (dimayang)
  • Garam secukup rasa
  • Air panas (mendidih) secukupnya untuk membancuh
  • Minyak untuk menggoreng
Cara:
  • Tepung, cili, ikan bilis dan bawang besar dimasukkan dalam satu bekas dan dibancuh dengan air panas.
  • Bancuhan jangan terlalu cair cukup sekiranya boleh dijemput dengan jari.
  • Biarkan sejuk sebentar dan dijemput mengikut saiz yang disukai dan goreng dengan minyak yang panas sekali.
Cadangan Hidangan:
  • Boleh dicicah dengan cili sos atau sambal kicap (kicap manis yang dikisar dengan cili api + 1 biji bawang putih + 1/4 inci belacan bakar)

0 comments:

Post a Comment