- ½ kg tepung gandum
- 1 sudu besar lemak sayuran
- 5 biji ubi kentang
- 1 peket rempah kari daging
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 tangkai daun kari 2 ketul isi ayam (dada)- ptg dadu
- Sedikit kayu manis
- Sedikit halia
- Sedikit Gula/garam/serbuk perasa
Cara:
- Uli tepung terlebih dahulu bersama lemak sayur/garam.
- Setelah itu bulatkan dan sedia untuk dicanai.
Untuk membuat intinya:
- Potong ubi kentang dan isi ayam berbentuk dadu.Panaskan minyak tumis bawang merah/putih dan halia yang telah ditumbuk bersama kulit kayu manis.
- Setelah naik bau masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh tadi. Masukkan isi ayam dan ubi kentang/garam/gula dan serbuk perasa bersama. Masak sampai ubi lembut dan kering.
- Sedia utk membuat karipap.
- Lemak sayuran adalah untuk merangupkan karipap.
- Mentega juga poleh digunakan.
0 comments:
Post a Comment