KARIPAP AYAM

Bahan-Bahan:

  • ½ kg tepung gandum
  • 1 sudu besar lemak sayuran
  • 5 biji ubi kentang
  • 1 peket rempah kari daging
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 tangkai daun kari 2 ketul isi ayam (dada)- ptg dadu
  • Sedikit kayu manis
  • Sedikit halia
  • Sedikit Gula/garam/serbuk perasa

Cara:

  • Uli tepung terlebih dahulu bersama lemak sayur/garam.
  • Setelah itu bulatkan dan sedia untuk dicanai.

Untuk membuat intinya:

  • Potong ubi kentang dan isi ayam berbentuk dadu.Panaskan minyak tumis bawang merah/putih dan halia yang telah ditumbuk bersama kulit kayu manis.
  • Setelah naik bau masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh tadi. Masukkan isi ayam dan ubi kentang/garam/gula dan serbuk perasa bersama. Masak sampai ubi lembut dan kering.
  • Sedia utk membuat karipap.
Tambahan:

  • Lemak sayuran adalah untuk merangupkan karipap.
  • Mentega juga poleh digunakan.

0 comments:

Post a Comment