- 300 gm mee kuning
- 250 gm ayam (dipotong kecil)
- 1 biji timun (dipotong kecil)
- 4 keping tauhu kering
- ½ biji kelapa (diambil santan)
- 1 sudu makan serbuk lada hitam
- 2 sudu makan rempah kari daging 10 ulas bawang merah (dikisar)
- 1 batang serai (dikisar)
- 2 inci belacan
- 1 kuntum bunga kantan
- 2 kiub Tom Yam Knorr
- 200 gm sawi (dipotong 1inci & dicelur)
- 500 gm kerang rebus
- Garam secukup rasa
Cara:
- Rebus ayam & asingkan air rebusannya. Panaskan minyak & tumis bahan2 kisar hingga naik bau. Masukkan rempah kari, serbuk lada hitam,belacan & kacau lagi hingga garing. Masukkan air rebusan, kiub Tom Yam Knorr,bunga kantan & tauhu. Masukkan santan, ayam & garam secukup rasa. Kacau hingga mendidih. Celur mee & toskan. Masukkan ke dalam pinggan & tuangkan kuah di atasnya.
Cadangan Hidangan:
- Mee tersebut bolehlah dihiaskan dgn kerang, sawi & timun.
0 comments:
Post a Comment