MEE KARI TOMYAM

Bahan-Bahan:

  • 300 gm mee kuning
  • 250 gm ayam (dipotong kecil)
  • 1 biji timun (dipotong kecil)
  • 4 keping tauhu kering
  • ½ biji kelapa (diambil santan)
  • 1 sudu makan serbuk lada hitam
  • 2 sudu makan rempah kari daging 10 ulas bawang merah (dikisar)
  • 1 batang serai (dikisar)
  • 2 inci belacan
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 2 kiub Tom Yam Knorr
  • 200 gm sawi (dipotong 1inci & dicelur)
  • 500 gm kerang rebus
  • Garam secukup rasa

Cara:

  • Rebus ayam & asingkan air rebusannya. Panaskan minyak & tumis bahan2 kisar hingga naik bau. Masukkan rempah kari, serbuk lada hitam,belacan & kacau lagi hingga garing. Masukkan air rebusan, kiub Tom Yam Knorr,bunga kantan & tauhu. Masukkan santan, ayam & garam secukup rasa. Kacau hingga mendidih. Celur mee & toskan. Masukkan ke dalam pinggan & tuangkan kuah di atasnya.

Cadangan Hidangan:

  • Mee tersebut bolehlah dihiaskan dgn kerang, sawi & timun.

0 comments:

Post a Comment