Resepi ini dah diubah jadi rasa melayu...... favourite hb and son
Bahan-bahan ( 4 atau 6 org )
- 500 gm Daging Kisar
- 1 tin (425gm) Sos Tomato
- 5 ulas bawang kecil
- 3 ulas bawang putih
- 3 sudu besar cili giling
- Sedikit minyak utuk menumis
- Serbuk Oregano
- Serbuk lada hitam
- Garam secukup rasa
- 3 Sudu tepung gandum/jagung
- 8 keping cheese (cheesedale) kalau suka cheese lebih , boleh tambah
- 500 ml Susu segar
- 10 keping instant lasagne (ikut besar loyang bakar)
Cara-cara
- bawang merah dan bawang putih dikisar.
- Tumiskan bawang merah dan putih sampai naik bau. Masukkan cili. Jika suka pedas, boleh cili lagi.
- Bila cili sudah masak, masukkan sos, biarkan mendidih. kemudian masukkan 600ml air.
- kemudian masukkan daging. Biar sampai daging masak. Masukkan garam, serbuk oregano dan serbuk lada hitam. Jgn sampai air kering. Ketepikan dulu.
Untuk Cream cheese :
- Panaskan minyak, kemudian masukkan tepung. Kemudian masukkan pula susu segar. Bila mendidih masukan cheese. Masak biar pekat sedikit.
- Kemudian susun kepingan lasagne di dalam bekas pembakar.
- Tuang dan rata kuah daging keatas kepingan lasagne tadi.
- Tuang pula cream cheese tadi keatas kuah daging tadi.
- Letakkan pula kepingan lasagne di atas cream cheese. Ulang langkah 6,7 & 8 hingga kuah daging habis.
- Last sekali letakkan kepingan lasagne dan tuangkan cream cheese hingga menutupi keseluruhan kepingan lasagne.
- Bakar pada suhu 200 utk 20 min atau hingga bahagian atas keperangan.
0 comments:
Post a Comment