- 1 sudu besar rempah kari
- 1 sudu besar cili kering (kisar)
- 100 gm udang kering
- ½ biji kelapa (ambil santannya)
- 15 gm garam
- 5 gm gula
- 2 sudu besar minyak masak
Bahan Kisar:
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 cm halia Bahan Hiasan (direbus Seketika):
- 300 gm mee
- 4 ekor udang
- 50 gm isi ayam
- 1 biji telur rebus
- ½ keping tauhu goreng
- 15 gm sawi
- 15 gm tauge
Cara:
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik aroma. Campurkan rempah kari yang dibancuh sedikit air, cili, udang kering & garam. Setelah rempah pecah minyak, masukkan santan & gula, biarkan sehingga kuah mendidih. Angkat.
Cadangan Hidangan:
- Masukkan mee & bahan hiasan ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah di atasnya.
0 comments:
Post a Comment