adunan roti biasa tapi diolah sikit je... ni roti cincin yang dah dipotong :D
Bahan-bahan ( 12-16 potong )
- 3 cawan tepung gandum/tepung roti kalau ada
- 1 bungkus yeast kering
- 11/4 cawan susu segar suam
- 1 sudu makan gula
- 1 sudu makan margerin
- 1 sudu teh garam
- * Untuk inti
- butter secukupnya (ikut suka banyak)
- 2 sudu makan gula perang
- kismis secukupnya (ikut suka banyak)
Cara-cara
- uli adunan untuk doh seperti buat roti biasa (masuk breadmaker jika ada)
- canai adunan doh roti yang telah siap dan sapukan margerin
- taburkan gula perang di atasnya
- taburkan kismis ikut suka banyak dan kemudian gulung kan adunan roti
- setelah itu cantumkan hujung kedua2 adunan membentuk cincin
- gunakan pisau dan potong bahagian tepi adunan
- sapukan atas adunan dengan susu segar dan diamkan seketika sebelum dibakar sehingga kekuningan
0 comments:
Post a Comment