Bahan-bahan A:
- 300 gm udang | dibuang kulit
- 3 sudu makan minyak masak
- 1 sudu teh tepung jagung | dibancuh
- 1 biji telur
- 2 tangkai daun bawang | dipotong
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan B (dipotong):
- 1 biji bawang besar
- 3 cm halia muda
- 2 biji cili padi
- 2 biji bawang putih
Bahan-bahan C:
- 3 sudu makan sos tomato
- 2 sudu makan cuka
- 2 sudu makan gula
- 1 sudu makan sos plum
- 1 sudu teh sos Lea & Perrins
- 125 ml air
Cara Memasaknya:
- Panaskan minyak dalam kuali, goreng kesemua bahan-bahan B sehingga warnanya kekuning-kuningan.
- Masukkan bahan-bahan C dan biarkan ia mendidih.
- Selepas itu masukkan udang dan kacau rata. Akhir sekali masukkan air tepung jagung dan telur.
- Masak selama dua minit dan hiaskan dengan daun bawang. Sedia untuk dihidang.
0 comments:
Post a Comment