Biskut Dahlia Permata

Image-0030

sunkist@myresipi.com

Bahan-bahan ( 70 - 80 biji )

  • 320gram mentega
  • 250gram tepung gandum
  • 150gram tepung kastard
  • 100gram tepung jagung
  • 100gram gula aising - boleh tambah kalau suka manis
  • 2 biji kuning telur
  • 1/3 sudu teh esen vanilla
BAHAN2 HIASAN:
  • gula aising
  • mentega
  • strawberry emulco (perasa & pewarna)

Cara-cara

  • Mentega & gula aising dipukul sehingga gebu
  • Masukkan esen vanilla & kuning telur. Kacau adunan sehingga sebati
  • Masukkan pula tepung gandum, tepung jagung & tepung kastard (diayak terlebih dahulu) sedikit demi sedikit . Uli doh sehingga lembut & sebati.
  • Ambil sedikit doh & masukkan ke dalam acuan bunga dahlia. Tekan ke dalam cawan kertas.
  • Kemudian, bakar selama 20 minit pada suhu 150C
  • Apabila, biskut sudah masak, sejukkan dahulu sebelum dihias
  • Image-0032
    Untuk hiasan, pukul gula aising & mentega sehingga gebu & masukkan emulco kegemaran anda. Kacau sebati
  • Ambil sehelai kertas dan buatkan corong. Masukkan ising ke dalam corong tersebut dan hiaskan biskut anda
  • Akhir sekali, tabur manik warna warni diatas ising dengan menggunakan sudu kecil. Biarkan ising sejuk dahulu sebelum biskut disimpan

0 comments:

Post a Comment