Bahan-bahan ( 70 - 80 biji )
- 320gram mentega
- 250gram tepung gandum
- 150gram tepung kastard
- 100gram tepung jagung
- 100gram gula aising - boleh tambah kalau suka manis
- 2 biji kuning telur
- 1/3 sudu teh esen vanilla
- gula aising
- mentega
- strawberry emulco (perasa & pewarna)
Cara-cara
- Mentega & gula aising dipukul sehingga gebu
- Masukkan esen vanilla & kuning telur. Kacau adunan sehingga sebati
- Masukkan pula tepung gandum, tepung jagung & tepung kastard (diayak terlebih dahulu) sedikit demi sedikit . Uli doh sehingga lembut & sebati.
- Ambil sedikit doh & masukkan ke dalam acuan bunga dahlia. Tekan ke dalam cawan kertas.
- Kemudian, bakar selama 20 minit pada suhu 150C
- Apabila, biskut sudah masak, sejukkan dahulu sebelum dihias
- Untuk hiasan, pukul gula aising & mentega sehingga gebu & masukkan emulco kegemaran anda. Kacau sebati
- Ambil sehelai kertas dan buatkan corong. Masukkan ising ke dalam corong tersebut dan hiaskan biskut anda
- Akhir sekali, tabur manik warna warni diatas ising dengan menggunakan sudu kecil. Biarkan ising sejuk dahulu sebelum biskut disimpan
0 comments:
Post a Comment