Bahan-bahan ( 4 org mkn )
- 100g gule pasir
- 15g koko powder
- 30 gm tepung jagung - tp nnt dy jd jeli rr..
- 0.8gm garam
- 25gm butter
- 5ml vanila extract
- 650ml susu - evaporated milk lg sedap
Cara-cara
- kacau kan gula, koko powder, tepung jagung ngan garam dalam 'saucepan'
- pas2 panaskan dlm api kecik. kacaukan susu pulak.
- masak sampai mndidih. jgn lupe kacau alwayz sampe dy pekat - boleh mnyalut sudu
- alihkan dri api pas2 masukkan vanilla dan butter and kacau!
- sejukkan dgn semulajadi .(maksudnye x yah bubuh dlm petiais lg) pas2 mkn laa..!
- kalu nk sedap, ni tips:a) gule pasir ganti ngan brown sugar b)kalu gile coklat, bubuh rr serbuk koko byk2 sket.. c)x pyh bubuh byk sgt tepung jagung sbb takut ble keesokannye dy jd jelly.. buang 1/4 drpd sukatan awal bleh agaknye.. d)evaporated milk makes it creamier..
0 comments:
Post a Comment