Resipi dari Planta & Lady's Choice... =)
Bahan-bahan ( 20 orang )
- 6-7 helai (40g) daun pandan besar
- 125ml air
- 300g mentega / marjerin
- 450g gula kastor
- 6 biji telur ayam
- 400g tepung naik sendiri
- 1¼ sudu teh rata (5g) baking powder
- 50g tepung kastard
- 125ml santan
Cara-cara
- Ayak tepung naik sendiri, baking powder dan tepung kastard bersama-sama.
- Hiris daun pandan dan masukkan ke dalam pengisar bersama air dan tapis untuk dapatkan sari (air) pandan sebanyak 125ml.
- Pukul mentega / marjerin dan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu, pukul adunan sehingga sebati setiap kali telur dimasukkan.
- Masukkan bahan yang diayak, kaup dan balikkan ia menggunakan sudip besi (jangan dipukul).
- Bahagikan adunan sama banyak menjadi dua bahagian. Masukkan sari pandan pada salah satu adunan manakala yang satu lagi masukkan santan. Campurkan adunan secara kaup dan balikkan (jangan dipukul).
- Sapukan sedikit mentega / marjerin dan tepung pada loyang kek ukuran 20cm. Sudukan kedua-dua adunan kedalam loyang sehingga setengah ke dua pertiga penuh. Kemudian lalukan pisau ke dalam adunan untuk cipta kesan marble.
- Bakar dalam oven pada suhu 160°C kira-kira 35-45 minit atau sehingga kek berwarna kuning keemasan. Cucukkan lidi di tengah kek, jika lidi bersih dan tidak melekit, tanda kek masak.
0 comments:
Post a Comment