KEK MARBLE SANTAN & PANDAN

Dscn7573

Resipi dari Planta & Lady's Choice... =)

Bahan-bahan ( 20 orang )

  • 6-7 helai (40g) daun pandan besar
  • 125ml air
  • 300g mentega / marjerin
  • 450g gula kastor
  • 6 biji telur ayam
  • 400g tepung naik sendiri
  • 1¼ sudu teh rata (5g) baking powder
  • 50g tepung kastard
  • 125ml santan

Cara-cara

  • Ayak tepung naik sendiri, baking powder dan tepung kastard bersama-sama.
  • Hiris daun pandan dan masukkan ke dalam pengisar bersama air dan tapis untuk dapatkan sari (air) pandan sebanyak 125ml.
  • Pukul mentega / marjerin dan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu, pukul adunan sehingga sebati setiap kali telur dimasukkan.
  • Masukkan bahan yang diayak, kaup dan balikkan ia menggunakan sudip besi (jangan dipukul).
  • Bahagikan adunan sama banyak menjadi dua bahagian. Masukkan sari pandan pada salah satu adunan manakala yang satu lagi masukkan santan. Campurkan adunan secara kaup dan balikkan (jangan dipukul).
  • Sapukan sedikit mentega / marjerin dan tepung pada loyang kek ukuran 20cm. Sudukan kedua-dua adunan kedalam loyang sehingga setengah ke dua pertiga penuh. Kemudian lalukan pisau ke dalam adunan untuk cipta kesan marble.
  • Bakar dalam oven pada suhu 160°C kira-kira 35-45 minit atau sehingga kek berwarna kuning keemasan. Cucukkan lidi di tengah kek, jika lidi bersih dan tidak melekit, tanda kek masak.

0 comments:

Post a Comment