Bahan-bahan ( 9" )
Bahan-bahan A:- 4 biji kuning telur
- 20gm gula halus
- 50gm minyak masak
- 40ml teh earl grey yg pekat( apa2 jenis teh pu boleh)
- 30ml susu segar/cair
- ¼ sk garam
- 100gm tepung kek* (boleh diganti degan 85gm tepung gandum + 15gm tepung jagung)
- ½ sk baking powder* (diayak bersama tepung kek)
- 4 biji putih telur
- 100gm gula halus (boleh dikurangkan sedikit)
- ⅛ sk cream of tartar
- 2 sk serbuk teh earl grey
Cara-cara
- Panaskan oven kepada 170 darjah celcius.
- Satukan bahan-bahan A dalam mangkuk besar dan pukul sehingga sebati. Masukkan tepung dan gaulkan sehingga sebati. Ketepikan.
- Pukulkan putih telur sehingga berbuih, masukkan gula dan cream of tartar. Pukulkan lagi sehingga jadi meringue (bertanduk).
- Ambil ¼ bahagian meringue, masukkan ke dalam (2) dan gaulkan sehingga sebati.
- Masukkan semua meringue tadi, gaulkan sedikit dan masukkan serbuk teh. Gaulkan lagi sehingga sebati (tak payah lama2).
- Tuangkan adunan ke dalam tin chiffon, bakar dalam oven yg telah dipanaskan tadi selama 40 minit.
- Keluarkan kek dari oven, terus terbalikkan dan biar sejuk sepenuhnya sebelum dikeluarkan dari tin.
0 comments:
Post a Comment