Otak otak

Image025

mrsdayat@myresipi.com

Bahan-bahan ( 2 keping saiz 4"x6"x1" )

  • isi tenggiri 1 kg
  • 2-3tbsp santan pekat
  • 2 biji telur
  • 100g tepung ubi
  • lbh kurang 1/4 cwn minyak masak
  • garam, aji,gula
**bhn sambal**
  • 3-4tbsp cili boh
  • 4 biji bwg merah
  • 1 biji bwg besar
  • 4 biji bwg putih
  • 1" halia
  • 1" kunyit
  • 1" lengkuas
  • 4-5 batang serai
  • 4 biji buah keras
  • 1- 1 1/2 tsp belacan
  • 3-4 tbsp rempah kari

Cara-cara

  • Bersihkan ikan macam biasa.Kikis isi tenggiri, asingkan
  • kisar semua bahan sambal
  • tumis dgn 1/4 cwn minyak. kalo time tumis rase xcukup minyak, leh tmbah minyak sket
  • Image018
    masukkan bahan perisa dan tumis sampai agak pekat. ni le end result sambal tu..
  • tutup api n biar sejuk
  • bila dah sejuk, ambil sambal n masukkan dalam isi ikan tadi .(masukkan sikit2 dulu)
  • masukkan juga tepung, santan n telur. gaul sebati
  • Image022
    alaskan plastik dlm bekas tupperware 4 segi. masukkan otak2 tu,tututp balik ngan plastik, tekan2 sket bg mampat..n keep frozen. bile nak bakar/kukus..thaw skejap
  • kalau rajin, bule bungkus kecik2 n bakar/kukus.
**note:
  • sambal tu xsemestinye abis guna. kna agak2. camtu gak ngan tepung. kalo xmoh liat, kurangkan tepung. kalo xmoh lemak sgt, kurangkan santan

0 comments:

Post a Comment