Bahan-bahan ( 2 keping saiz 4"x6"x1" )
- isi tenggiri 1 kg
- 2-3tbsp santan pekat
- 2 biji telur
- 100g tepung ubi
- lbh kurang 1/4 cwn minyak masak
- garam, aji,gula
- 3-4tbsp cili boh
- 4 biji bwg merah
- 1 biji bwg besar
- 4 biji bwg putih
- 1" halia
- 1" kunyit
- 1" lengkuas
- 4-5 batang serai
- 4 biji buah keras
- 1- 1 1/2 tsp belacan
- 3-4 tbsp rempah kari
Cara-cara
- Bersihkan ikan macam biasa.Kikis isi tenggiri, asingkan
- kisar semua bahan sambal
- tumis dgn 1/4 cwn minyak. kalo time tumis rase xcukup minyak, leh tmbah minyak sket
- masukkan bahan perisa dan tumis sampai agak pekat. ni le end result sambal tu..
- tutup api n biar sejuk
- bila dah sejuk, ambil sambal n masukkan dalam isi ikan tadi .(masukkan sikit2 dulu)
- masukkan juga tepung, santan n telur. gaul sebati
- alaskan plastik dlm bekas tupperware 4 segi. masukkan otak2 tu,tututp balik ngan plastik, tekan2 sket bg mampat..n keep frozen. bile nak bakar/kukus..thaw skejap
- kalau rajin, bule bungkus kecik2 n bakar/kukus.
- sambal tu xsemestinye abis guna. kna agak2. camtu gak ngan tepung. kalo xmoh liat, kurangkan tepung. kalo xmoh lemak sgt, kurangkan santan
0 comments:
Post a Comment