Bahan-bahan ( 6 keping )
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sb susu pekat
- secubit garam
- 1/2 - 1 cawan air
- 1 sb minyak/marjerin/mentega
- marjerin/mentega-untuk salutan
- 3 biji telur - dipukul(saya gunakan 1 biji telur untuk 2 keping roti canai)
- Minyak-untuk menggoreng
Cara-cara
- Campurkan tepung, garam dan susu pekat. Gaul sebati.
- Masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung hingga doh tidak melekat di tangan.
- Masukkan pula minyak/marjerin/mentega. Uli hingga menjadi doh yang lembut.(Jika doh lembik, tambahkan sedikit tepung)
- Tutup doh dengan kain lembab/´cling film´ selama 30 minit.
- Bahagikan doh tadi kepada 6 bebola kecil. Salutkan setiap bebola kecil tadi dengan marjerin/mentega. Simpan beberapa jam sebelum digunakan.
- Sapukan minyak/mentega di meja kerja dan di tangan. Ambil sebiji bebola, leperkan dan tebar/tarik menjadi bentuk 4 segi. Letakkan telur yang telah dipukul di tengah-tengah. Balutkan.
- Goreng dengan api sederhana dengan sedikit minyak sambil dibalik-balikkan hingga masak.
- Sesuai dihidangkan bersama kuah dal dan sambal ikan bilis. Selamat mencuba.
0 comments:
Post a Comment