Bahan-bahan ( 1 loaf )
- 140ml susu segar
- 1 biji telur
- 200 gm wholemeal flour
- 100 gm high protein flour aka tepung roti
- 40 gm gula
- 1/2 sudu teh garam
- 30 gm butter/margerin
- 1 1/2 sudu teh yeast segera
- 1/2 cawan dried mixed fruits
Cara-cara
- Breadmaker- masukkan bahan diatas mengikut turutan atau sebagaimana yg disarankan oleh breadmaker anda.
- pilih fungsi untuk membuat wholemeal bread (sekiranya ada) dan "ON".
- Tunggu sehingga selesai & sedia untuk di hidang.
- Sekiranya anda tidak mempunyai breadmaker, anda boleh menguli dengan tangan 2 kerat anda.
- Gaulkan tepung, gula & garam.
- gaulkan pula yeast, masukkan susu segar & telur. Uli sehingga sebati.
- Masukkan pula butter dan uli lagi sehingga dough menjadi lembut & elastik, lebih kurang 15-20 minit ( bergantung kepada tenaga pengulinya).
- masukkan dough ke dalam mangkuk besar & tutup dengan plastik/cling flim selama 40-50 min sehingga dough naik 2X ganda( bergantung kepada cuaca).
- Tumbuk/keluarkan angin dari dough tadi. rehatkan selama 10 minit.
- Masukkan mix fruits dan bolehla di letakkan ke dalam loaf tin atau di bentuk seperti bun jika tiada loaf tin. Rehatkan lagi selama 30-40 min.
- Bakar didalam oven yg telah dipanaskan selama 15-20 min pada suhu 200C
0 comments:
Post a Comment