Bahan-bahan ( 6 biji )
Doh roti- 175ml susu segar
- 250g tepung roti
- 2 1/2 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 sudu besar dry yeast
- 1 biji kentang
- 1/2 biji bawang besar- dicincang
- 2 sudu besar sayur campur
- 1 sudu besar yogurt
- garam dan serbuk lada hitam secukupnya
- * susu segar utk sapu kat roti
Cara-cara
- Masukkan semua bahan-bahan utk buat doh ke dalam breadmaker. Pilih menu utk buat doh.
- Sementara tu, sediakan salad. Buang kulit kentang dan potong dadu. Rebus kentang sehingga empuk. Campurkan semua bahan-bahan untuk salad dan ketepikan.
- Bila doh roti dah siap. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Kemudian bahagiakan kepada 6 bahagian. Rehatkan selama 10 minit.
- Ambik sebiji doh tadi. Bahagikan 20g utk tangkai dan selebihnya utk bakul. Untuk tangkai canaikan jadi bentuk panjang lebih kurang 10cm.
- Manakala untuk bakulnya leperkan supaya boleh diisi salad.
- Ambik bahagian tali. Putarkan sedikit dan buatlah jadi bentuk tangkai seperti dalam gambar. Biarkan naik 2 kali ganda. Atau penaik guna oven pd suhu 40C selama 30 minit.
- Sapukan dengan susu sebelum dibakar. Bakar dengan suhu 180C selama 12-15minit. Biarkan roti di dalam oven 5-10 minit lagi untuk roti kelihatan lebih kuning.
0 comments:
Post a Comment