Bahan-bahan ( 8" x 8" x 3" )
Bahagian Dlm Kek.- 15 Biji Kuning Telur
- 6 Biji Putih Telur
- 320gm Gula Halus
- 300gm tepung Hongkong
- 150gm air ais
- 1 ½ sudu makan Ovelete
- 450gm Mentega
- 3 sudu makan susu pekat
- 200gm chocolate emulco.
- 8 Biji Kuning Telur
- 3 Biji putih telur
- 160gm gula halus
- 1 sudu makan ovelete
- 250gm mentega
- 2 sudu makan susu.
- Jem secukupnya.
Cara-cara
- Bahan A ( Telur hingga Ovelete ) di pukul dgn laju hingga kembang
- Bahan B ( Mentega & Susu ) pukul hingga putih.
- Bahan A di campur kedlm bahan B
- Bahagi 2 :- Coklat dan plain ( krim)
- Sediakan acuan saiz 8” x 8”
- Bakar berasingan ( acuan utk coklat : lapiskan coklat sahaja begitu juga acuan utk Plain)
- Setelah masak dan sejuk.. Potong 1 inci dan potong lagi seinci tadi supaya menjadi segi tiga.
- Cara membuat Atas & Bawah Kek
- Campur semua bahan kecuali jem. Pukul hingga kembang.
- Bakar lapisan bawah dahulu hingga 3 ke 4 lapis.
- Lekatkan kek warna coklat dgn plain yang telah di potong tadi menggunakan jem
- Jika sudah di lekatkan, ianya menjadi segi empat tepat
- Susunkan kek tersebut ke atas kek yang baru dibakar
- Buat habis susunan dan kemudian baru bakar semula
- Bakar lapisan atas sama seperti lapisan bawah kek
0 comments:
Post a Comment