KEK LAPIS SUZANA

Suzana

maryam81@myresipi.com

Bahan-bahan ( 8" x 8" x 3" )

Bahagian Dlm Kek.
  • 15 Biji Kuning Telur
  • 6 Biji Putih Telur
  • 320gm Gula Halus
  • 300gm tepung Hongkong
  • 150gm air ais
  • 1 ½ sudu makan Ovelete
  • 450gm Mentega
  • 3 sudu makan susu pekat
  • 200gm chocolate emulco.
Bahagian Atas & Bawah Kek.
  • 8 Biji Kuning Telur
  • 3 Biji putih telur
  • 160gm gula halus
  • 1 sudu makan ovelete
  • 250gm mentega
  • 2 sudu makan susu.
  • Jem secukupnya.

Cara-cara

  1. Bahan A ( Telur hingga Ovelete ) di pukul dgn laju hingga kembang
  2. Bahan B ( Mentega & Susu ) pukul hingga putih.
  3. Bahan A di campur kedlm bahan B
  4. Bahagi 2 :- Coklat dan plain ( krim)
  5. Sediakan acuan saiz 8” x 8”
  6. Bakar berasingan ( acuan utk coklat : lapiskan coklat sahaja begitu juga acuan utk Plain)
  7. Setelah masak dan sejuk.. Potong 1 inci dan potong lagi seinci tadi supaya menjadi segi tiga.
  8. Cara membuat Atas & Bawah Kek
  9. Campur semua bahan kecuali jem. Pukul hingga kembang.
  10. Bakar lapisan bawah dahulu hingga 3 ke 4 lapis.
  11. Lekatkan kek warna coklat dgn plain yang telah di potong tadi menggunakan jem
  12. Jika sudah di lekatkan, ianya menjadi segi empat tepat
  13. Susunkan kek tersebut ke atas kek yang baru dibakar
  14. Buat habis susunan dan kemudian baru bakar semula
  15. Bakar lapisan atas sama seperti lapisan bawah kek

0 comments:

Post a Comment