KEK PILIH KASIH

Dsc07076

rahman bestari@myresipi.com

Bahan-bahan ( untuk dimakan sekeluarga pada bila-bila masa )

  • 16 oz mentega golden churn
  • 10 biji telur ayam
  • 1 tin kecil srikaya
  • 1 botol kecil horlick = ( satu paket kecil 200gm)
  • 1/2 tin susu manis
  • 1/2 kg bijan - digoreng tanpa minyak sehingga kekuningan. (siapa yang tak gemarkan terlalu byk bijan boleh kurangkan)
  • 1 sudu teh essen vanilla
  • 2 1/2 gelas kacang tanah - digoreng tanpa minyak sehingga agak hitam dan isi kacang masak, kemudian dibuangkan kulit kacang sehingga bersih sebelum ditumbuk agak halus atau dikisar
  • 1 1/2 gelas gula halus
  • 1 gelas tepung gandum
  • 2 gelas tepung roti (biskut) marie
  • 6 sudu besar milo
  • 3 sudu besar browning sugar

Cara-cara

  • Pukul mentega dengan gula sampai kembang.
  • Masukkan telur satu persatu sambil dikacau rata.
  • Susu, srikaya, horlick dan milo digaul di tempat lain sehingga rata dan sebati.
  • Kemudian, masukkan ke dalam adunan telur dengan mentega tadi. Gaulkan rata dan sebati.
  • Masukkan essen vanilla, browning sugar, bijan, kacang tanah tumbuk/kisar, tepung gandum dan tepung roti (biskut marie). Gaulkan rata-rata dan sebati.
  • Kukus sehingga masak.
  • * gunakan loyang yang muat untuk kek sebanyak 10 biji telur sama loyang segi empat atau bulat

0 comments:

Post a Comment