Bahan-bahan ( 10 biji )
ROTI- 125ml air
- 30g telur
- 250g tepung roti
- 25g gula
- 12g susu tepung
- 4g garam
- 25g butter
- 4g dry yeast
- 150g tepung gandum
- 45g gula halus
- 4g baking powder
- 30g butter
- 50ml telur
- 20g chocolate chips
Cara-cara
- Masukkan semua bahan-bahan untuk roti le dalam breadmaker. Pilih menu untuk buat doh. On kan. Tunggu siap.
- Disamping tu sediakan cookienya. Pukul butter sehingga jadi bentuk cream. Kemudian masukkan gula.. pukul sehingga putih.
- Masukkan telur. Kacau biar sebati dengan butter.
- Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk butter tadi. Kacau biar jadi doh. Kemudian bahagikan kepada 2.
- Satu bahagian letaklah chocolate chips
- Dan 1 bahagian lagi tanpa chocolate chips
- Kemudian balutkan dengan plastik pembalut (plastic wrap). Simpan dalam peti sejuk sementara nak digunakan sekurang-kurangnya 20 minit.
- Keluarkan doh roti dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk utk keluarkan angin.
- Kemudian bahagikan kepada 10 bahagian.
- Rehatkan lebih kurang 10~15 minit dengan meletakkan kain lembab di atasnya.
- Keluarkan cookie dari peti ais. Bahagikan kepada 10 bahagian. 5 utk chocolate chips dan 5 utk yg tanpa chocolate chips
- Canaikan cookie
- Letakkan cookie ke atas roti
- Celupkan bahagian cookie ke dalam gula
- Potong bahagian cookie seperti dalam gambar.
- Biarkan naik 2 kali ganda atau boleh penaik dgn oven pada suhu 30C selama 35~40 minit.
- Bakar dalam oven selama 10~12 minit pada suhu 180C
0 comments:
Post a Comment