Pulut kacau Pmtg che tak / wajik

Dsc01195

sofinar@myresipi.com

Bahan-bahan ( sesuai untuk hari raya & kenduri )

  • 500g pulut - rendam semalaman
  • 500g gula merah
  • 100g gula putih
  • 1 1/2 biji kelapa - jadikan 2.5 - 3 gelas santan. kalau bolehtu jangan pakai santan kotak sebab tak berminyak
  • 2 gelas air
  • Daun pisang

Cara-cara

  • kukus pulut hingga masak
  • masak gula merah dan gula pasir dengan air hingga hancur dan tapis.
  • masuk santan dalam air gula yang ditapis masak hingga agak pekat, kalau boleh tu kacau2 lah selalu
  • masukkan pulut, kacau hingga sebati
  • bila pulut dah nampak bersalut dengan gula, angkat
  • lapik dulang atau loyang dengan daun pisang, tuang pulut kedalam loyang atau dulang dan mampatkan dengan daun pisang agar pulut kejap
  • bila nak makan potong aje

0 comments:

Post a Comment