sumber: Mcik ptd ltd
Bahan
- 500 gm BERAS JASMINE BASMATHI PEACOCK (dibersihkan dan ditoskan)
- 1250 ml air
- 4 sm kulit kayu manis
- 4 biji buah pelaga
- 4 kuntum bunga cengkih
- 1 camca teh koma-koma (saffron powder) atau pewarna kuning
- 2 camca teh esen ros
- 500 gm daging lembu/ ayam (dipotong kiub)
- 3 biji bawang besar }
- 5 biji cili hijau }dikisar halus
- 5 ulas bawang putih }
- 4 sm halia }
- 2 camca besar rempah beriani
- 2 tangkai daun ketumbar }
- 3 tangkai daun pudina }dipotong kecil
- 3 biji tomato }
- 100 gm bawang goreng
- 150 ml susu sejat
- sedikit buah gajus
- garam sebagai perasa
- minyak untuk memasak
- sedikit tepung gandum dicampur air untuk dijadikan bahan gam di tepi bekas nasi
- Masak beras dengan air, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan buah gajus dan biar didih hingga ¾ masak. Angkat dan toskan. Ketepikan.
- Gaul daging dengan bahan kisar dan sedikit minyak. Perap selama 30 minit.
- Gaulkan ke dalam daging, rempah beriani, daun dipotong kecil, tomato dan bawang goreng. Goreng hingga garing dan masukkan susu.
- Sediakan sebuah bekas dan ambil ¼ bahagian nasi dan ratakan. Ratakan pula daging yang telah dimasak dan renjiskan pewarna kuning atau koma-koma dan esen ros.
- Ulangi proses hingga menjadi 4 atau 5 lapisan nasi dan daging.
- Apabila selesai, tutup bekas dengan penutupnya dan tampal keliling bekas dan penutupnya dengan bahan tepung.
- Biar di atas api hingga berwap dan angkat. Buka penampal tepung dan hidang nasi
0 comments:
Post a Comment