NASI BERIANI GAM JOHOR











sumber: Mcik ptd ltd

Bahan
  • 500 gm BERAS JASMINE BASMATHI PEACOCK (dibersihkan dan ditoskan)
  • 1250 ml air
  • 4 sm kulit kayu manis
  • 4 biji buah pelaga
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 1 camca teh koma-koma (saffron powder) atau pewarna kuning
  • 2 camca teh esen ros
  • 500 gm daging lembu/ ayam (dipotong kiub)
  • 3 biji bawang besar }
  • 5 biji cili hijau }dikisar halus
  • 5 ulas bawang putih }
  • 4 sm halia }
  • 2 camca besar rempah beriani
  • 2 tangkai daun ketumbar }
  • 3 tangkai daun pudina }dipotong kecil
  • 3 biji tomato }
  • 100 gm bawang goreng
  • 150 ml susu sejat
  • sedikit buah gajus
  • garam sebagai perasa
  • minyak untuk memasak
  • sedikit tepung gandum dicampur air untuk dijadikan bahan gam di tepi bekas nasi
Cara Membuat
  • Masak beras dengan air, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan buah gajus dan biar didih hingga ¾ masak. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  • Gaul daging dengan bahan kisar dan sedikit minyak. Perap selama 30 minit.
  • Gaulkan ke dalam daging, rempah beriani, daun dipotong kecil, tomato dan bawang goreng. Goreng hingga garing dan masukkan susu.
  • Sediakan sebuah bekas dan ambil ¼ bahagian nasi dan ratakan. Ratakan pula daging yang telah dimasak dan renjiskan pewarna kuning atau koma-koma dan esen ros.
  • Ulangi proses hingga menjadi 4 atau 5 lapisan nasi dan daging.
  • Apabila selesai, tutup bekas dengan penutupnya dan tampal keliling bekas dan penutupnya dengan bahan tepung.
  • Biar di atas api hingga berwap dan angkat. Buka penampal tepung dan hidang nasi

0 comments:

Post a Comment