COMBINASI WARNA ICING

Sumber: Yatie's Cooking

dah lama zanie cari petua/cara-cara nak mengadun warna untuk icing seperti ini...alhamdulillah dgn adanya tip from yatie ni...boleh ler kan...zanie copy paste tipnyer....

Celoteh from yatie...he...he...he...

Teruja membaca garis panduan untuk mendapatkan warna tertentu dari http://zatidhati.fotopages.com/ Terima kasih kerana sudi berkongsi. Saya paparkan kembali di blog saya untuk rujukan saya dan kepada sesiapa yang sedang mendalami dunia kek dan icingnya.
Untuk resepi buttercream pula, sila ke Koleksi Resepi. Selalunya untuk mewarnakan buttercream dan ising bukanlah susah, ambil sahaja warna yang sedia ada. Tetapi ada kadang kala warna tersebut memang susah untuk didapati ataupun oleh kerana ketiadaan warna dalam stok di rumah.

HITAM:
Kombinasi royal blue + merah + oren + kuning lemon boleh menghasilkan hitam. Pewarna hitam sendiri tidak dapat menghasilkan warna hitam sebenar. Tip diberi dalam zatidhati fotopages adalah dengan mencampurkan warna cokelat ataupun cokelat emulco dengan warna hitam.

GOLD:
10 bahagian lemon yellow + 3 bahagian oren +
1 bahagian merah

COKLAT:
Merah + hijau dapat menghasilkan warna cokelat. Kadang-kadang warna hijau akan terlebih ton kerana asid dalam ising (jus lemon & cream of tar tar sebagai contoh), jadi elakkan penggunaan asid. Campurkan 1/4 sudu teh air ke dalam bancuhan warna sebelum dimasukkan ke dalam buttercream untuk menghapuskan ton hijau. Nak senang, gantikan aje penggunaannya dengan melted cooking chocolate ataupun serbuk koko.

MERAH:
Campurkan pewarna merah dalam buttercrean dan disimpan 24 jam sebelum digunakan. Disarankan semakin lama disimpan semakin terang warnanya.

UNGU:
Pastikan susu dicampurkan dalam pewarna untuk mengelakkan buttercream menjadi warna biru pudar.

PASTEL:
Campurkan 2 bahagian putih +
1 bahagian mana-mana warna pilihan

APRIKOT:
2 bahagian oren campur + 1 bahagian golden yellow

AQUA:
5 bahagian sky blue + 1 bahagian hijau daun/leaf green

AVOCADO:
4 bahagian lemon yellow + 1 bahagian leaf green +
sedikit warna hitam

BURGUNDY:
5 bahagian rose pink + 1 bahagian violet

CHARTREUSE:
5 bahagian lemon yellow + 1 bahagian hijau daun

RUST:
8 bahagian oren + 2 bahagian merah + 1 bahagian brown

COPPER:
1 bahagian golden yellow + 1 bahagian brown +
1 bahagian christmas red

CORAL:
3 bahagian rose pink + 2 bahagian lemon yellow

LAVENDER:
5 pink + 1 bahagian violet

SILVER/GRAY:
1 bahagian hitam + 1 bahagian biru

TURQOISE:
6 bahagian biru + 1 bahagian lemon yellow

TEAL:
9 bahagian sky blue + 1 bahagian lemon yellow

MAUVE:
5 bahagian rose pink + 2 bahagian oren + 2 bahagian merah +
1 bahagian hitam

PLUM:
1 bahagian violet + sentuhan christmas red

MAROON:
4 bahagian merah + 1 bahagian burgundy

MOSS GREEN:
3 bahagian lemon yellow + 2 bahagian violet

NAVY BLUE:
1 bahagian sky blue + 1 bahagian violet

GRAPE:
1 bahagian sky blur + 6 bahagian rose pink
SELAMAT MENCUBA !!!!!

0 comments:

Post a Comment