TART KASTARD

Picture_289

liana_pg@myresipi.com

Bahan-bahan ( satu acuan besar(saya guna acuan pai) )

PASTRI RAPUH::
  • 2-3 sdb susu segar
  • 250gm tepung gandum
  • 1 sdb gula castor
  • 1 biji telo
  • 125gm mentega sejuk(potong kecil2)
  • sedikit garam
KASTAD FILLING::
  • 500ml susu segar
  • 2 biji telor
  • 50gm tepung kastad
  • 100gm gula castor
  • 1/2 sdt esen vanilla
  • kismis hitam(optional)

Cara-cara

  • satukan tepung n garam...(ayak)
  • gaul mentega bersama adunan tepung hingga sebati...
  • masukkan telor,gula,dan susu...adun hingga adunan lembut...
  • rehatkan adunan selama 30 min..then terapkan mengikut acuan yg dikehendaki...
  • bakar separuh masak..ketepikan dahulu...
CARA MEMBUAT KASTAD FILLING::
  • Campurkan kesemua bahan dan pukul hingga sebati...
  • masak di atas api yg perlahan hingga agak pekat...
  • kemudian tuang kedlm pastri tadi...dan taburkan dgn kismis hitam...
  • bakar sekali lagi pada suhu 160 'c hingga masak...

0 comments:

Post a Comment