PLAIN CHEESECAKE

Dsc01202

Bahan-bahan ( 1 biji Kek )

  • 6 biji telor ayam (gred B)
  • 125 gram gula halus
  • 62 gram margerine
  • 200 gram UHT whipping cream
  • 250 gram keju philadelphia
  • 60 gram tepong jagong
  • 1/2 biji air perahan limau
  • 1/4 tbsp zest parutan kulit limau
  • secubit garam
  • vanilla spange cake (utk dibuat lapisan bawah)

Cara-cara

  1. Dsc01201
    -masukkan margerine,gula & keju dan pukul sehingga kembang,
  2. -kemudian masukkan telor kuning satu persatu & kacau sehingga sebati,
  3. masukan UHT whipping cream,air perahan limau tadi dan kacau sehingga sebati
  4. Dsc01200
    Akhir sekali campurkan tepong jagong dan secubit garam dan gaulkan sehingga sebati & ketepikan
  5. putih telor tadi di pukul bersama sedikit gula sehingga kembang dan menjadi merangue(keras)
  6. Masukkan putih telor tadi dengan keju tadi dgn mengunakan mesin
  7. Dsc01201
    kemudian masukan adunan tadi kedlm acuan yg telah dilapiskan dgn spange cake. & masukan kedlm Oven dan bakar dlm suhu ketuhar 175-180C & lebih kurang 45 min
  8. lapiskan dgn dulang berisi air agar lapisan spange tadi tidak hangus(kerana spange cake tadi sudah masak)

0 comments:

Post a Comment