Bahan-bahan ( 1 biji Kek )
- 6 biji telor ayam (gred B)
- 125 gram gula halus
- 62 gram margerine
- 200 gram UHT whipping cream
- 250 gram keju philadelphia
- 60 gram tepong jagong
- 1/2 biji air perahan limau
- 1/4 tbsp zest parutan kulit limau
- secubit garam
- vanilla spange cake (utk dibuat lapisan bawah)
Cara-cara
- -masukkan margerine,gula & keju dan pukul sehingga kembang,
- -kemudian masukkan telor kuning satu persatu & kacau sehingga sebati,
- masukan UHT whipping cream,air perahan limau tadi dan kacau sehingga sebati
- Akhir sekali campurkan tepong jagong dan secubit garam dan gaulkan sehingga sebati & ketepikan
- putih telor tadi di pukul bersama sedikit gula sehingga kembang dan menjadi merangue(keras)
- Masukkan putih telor tadi dengan keju tadi dgn mengunakan mesin
- kemudian masukan adunan tadi kedlm acuan yg telah dilapiskan dgn spange cake. & masukan kedlm Oven dan bakar dlm suhu ketuhar 175-180C & lebih kurang 45 min
- lapiskan dgn dulang berisi air agar lapisan spange tadi tidak hangus(kerana spange cake tadi sudah masak)
0 comments:
Post a Comment