Bahan-bahan ( 1 biji )
- Chiffon cake mix
- 2 sudu kecil matcya powder ( green tea powder )
- 3 biji kuning telur
- 4 biji putih telur
- 40ml air
- 40ml salad oil
- 30gm gula
Cara-cara
- Panaskan oven ke 170 degree. Ayak chiffon mix dengan matcya.
- Campur kuning telur dan 15gm gula, kacau dengan whisk sehingga keputihan.
- Masukkan air, kacau dan masukkan salad oil dan kacau lagi. Masukkan chiffon mix (buang deoxidant) dan kacau sehingga tepung larut. ketepikan.
- Pukul putih telur pada kelajuan medium low sehingga berbuih. Masukkan lebihan gula tadi sebanyak 2 kali. Pukul sehingga bertanduk. Ambil separuh dari meringue tadi dan kacau dengan whisk secara kaup balik. Tukar ke rubber spatula dan masukkan lebihan meringue tadi. Kaup balikkan sehingga adunan sebati.
- Tuang adunan kedalam chiffon pan, dan bakar selama 25 - 35 minit. Bila sudah masak, terbalikkan chiffon pan dan biarkan sejuk sebelum keluarkan dari pan.
- untuk Chocolate Chiffon Mix, guna kaedah ini tanpa menambah matcya powder
0 comments:
Post a Comment