MATCHYA CHIFFON

Chiffoncake

Ringo@myresipi.com

Bahan-bahan ( 1 biji )

Cara-cara

  • Panaskan oven ke 170 degree. Ayak chiffon mix dengan matcya.
  • Campur kuning telur dan 15gm gula, kacau dengan whisk sehingga keputihan.
  • Masukkan air, kacau dan masukkan salad oil dan kacau lagi. Masukkan chiffon mix (buang deoxidant) dan kacau sehingga tepung larut. ketepikan.
  • Pukul putih telur pada kelajuan medium low sehingga berbuih. Masukkan lebihan gula tadi sebanyak 2 kali. Pukul sehingga bertanduk. Ambil separuh dari meringue tadi dan kacau dengan whisk secara kaup balik. Tukar ke rubber spatula dan masukkan lebihan meringue tadi. Kaup balikkan sehingga adunan sebati.
  • Tuang adunan kedalam chiffon pan, dan bakar selama 25 - 35 minit. Bila sudah masak, terbalikkan chiffon pan dan biarkan sejuk sebelum keluarkan dari pan.
Memo :
  • untuk Chocolate Chiffon Mix, guna kaedah ini tanpa menambah matcya powder

0 comments:

Post a Comment