Koyong Sedut Masak Kicap

Dsc02687

AlongRoz@myresipi.com

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 1 mangkuk koyong ( siput )
  • 1 batang serai
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1/2 inchi halia
  • 1 sudu cili mesin
  • Sedkit sos tiram
  • Sedikit Kicap Masin Adabi

Cara-cara

  • Koyong di bersihkan & di tetak sedikit hujung nya - kalau tidak tak boleh sedut isi nya nanti.
  • Serai di titik. Bawang merah, putih & halia di tumbuk.
  • Panas kan sedikit minyak, tumis serai sehingga wangi. Masukkan bahan yang di tumbuk & cili mesin. Goreng sehingga wangi.
  • Masukkan sos tiram & kicap. Masukkan sedikit air - lebih kurang 1/2 mangkuk. Apabila menggelegak masukkan koyong. Jangan masak lama sangat, nanti isi nya liat.
  • Siap lah & boleh lah di hidangkan dengan nasi panas.

0 comments:

Post a Comment