Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- 1 mangkuk koyong ( siput )
- 1 batang serai
- 3 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1/2 inchi halia
- 1 sudu cili mesin
- Sedkit sos tiram
- Sedikit Kicap Masin Adabi
Cara-cara
- Koyong di bersihkan & di tetak sedikit hujung nya - kalau tidak tak boleh sedut isi nya nanti.
- Serai di titik. Bawang merah, putih & halia di tumbuk.
- Panas kan sedikit minyak, tumis serai sehingga wangi. Masukkan bahan yang di tumbuk & cili mesin. Goreng sehingga wangi.
- Masukkan sos tiram & kicap. Masukkan sedikit air - lebih kurang 1/2 mangkuk. Apabila menggelegak masukkan koyong. Jangan masak lama sangat, nanti isi nya liat.
- Siap lah & boleh lah di hidangkan dengan nasi panas.
0 comments:
Post a Comment