Ketam Lada Hitam & Kari (crab Pepper & curry)






Bahan-bahannya:

  • Ketam lebih kurang 5 ekor yang telah di potong . ( Crab about 5 tail which has been in cut )
  • Bawang Putih ( garlic )
  • Bawang Besar ( onion )
  • Halia ( Ginger )
  • Kunyit ( tumeric )
  • Lada Hitam ( Black peeper )
  • Belacan ( sxhrimp paste )

Semua Bahan-bahan diatas dikisar tak termasuk ketam. ( All above grind unless crab )

Lain-lain Bahan: ( Other Substance )

  • Serai ( Lemon Grass )
  • Daun Kari (Curry Leaf ))
  • Rempah Kari ( Curry Paste )
  • Asam Jawa ( Tumarind )
  • Sos Chili
  • Garam ( Salt ))
  • Gula ( Sugar ) )
  • Serbuk Perasa (Flavour Powder )
  • Telur 1 biji ( 1 Eggs )

Cooking Directions

Cara-cara nya;

  • Tumiskan daun kari dan serai, serta masukkan bahan yang telah dikisar tadi sehingga garing.Masukkan sos chili dan rempah kari serta gula,garam,serbuk perasa,perahan air asam jawa dan masukkan ketam sehingga masak.
  • Apabila sudah agak masak pecahkan sebiji telur untuk memekatkan kuah masakan tadi.
  • Siap untuk di hidangkan-cubalah,

0 comments:

Post a Comment