Bahan-bahan ( 10 orang makan )
- 37 gram agar agar strip – direndam sebentar
- 7 mug air
- Gula ikut kemanisan masing masing
- 6 biji kuning telur – dipukul sedikit
- 6 biji putih telur – dipukul sedikit sampai putih
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan santan pekat
- Sedikit esen vanila Pewarna kuning n merah
- 1 tin buah coktail – separuh buah dan air digunakan untuk membuat sos puding
- ½ buah cocktail tadi diblend separuh halus bersama airnya
- 1 tin susu cair, 1 tin air
- Gula melaka – guna gula pasir kurang sedap dan Sedikit tepung kastard (bancuh dengan sedikit air)
- Vanilla dan ½ tin air coktail diblend bersama ½ buah coktal tadi .. sedikit garam
Cara-cara
- Masak agar agar bersama dengan 7 mug air
- Bila dah hancur masukkan gula dan masak sebentar
- Bahagikan agar agar kepada 2 bahagian, 1 bahagian diwarnakan warna merah dan satu bahagian lagi diwarna kuning
- Bahagian berwarna kuning dimasak semula bersama santan, susu cair, vanilla, kuning telur dan campuran buah koktail yang dimesin tadi. Masak sehingga mendidih.
- Masukkan agar agar ini dalam bekas or loyang 4 segi. dan Masak semula bahagian yang berwarna merah bila mendidih masukkan agar agar ini ke dalam putih telur yang dipukul tadi.
- Masukkan bahagian merah bersama putih telur tadi sedikit sedikit ke dalam agar agar yang berwarna kuning. Tuang ke setiap bahagian ( telur tu seakan akan berbuih macam aiskrim) jangan dikacau
- Kalau guna bekas kaca kita akan nampak 2 lapisan terbentuk...kuning di bawah dan merah di atas. dan Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan
- Masak susu cair bersama 1 tin air (kalau pekat tambah sedikit air)
- Masukkan gula melaka dan kacau hingga gula cair.
- Kemudian masukkan kastard , vanila n garam dan coktail tadi
- Masak sehingga mendidih – sentiasa dikacau kalau tak mudah hangit
0 comments:
Post a Comment