Roti Keladi

Bread_yam

skyblue@myresipi.com

Bahan-bahan ( 8 biji )


Bahan-bahan untuk doh:
  • 110ml air
  • 30g telur (1/2 biji telur yg besar)
  • 240g tepung roti
  • 10g tepung soya atau tepung susu
  • 35g gula halus
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 15g majerin atau mentega
  • 1 sudu kecil dry yeast
  • 1/2 sudu kecil bread improver
Bahan-bahan untuk inti:
  • 300gm keladi
  • 2-3 sudu besar air panas
  • 1-2 sudu besar minyak masak
  • 1/4 cawan gula halus (tambah/kurang ikut citarasa masing2)
  • Pewarna merah dan biru (3:1) - Optional
Bahan untuk hiasan:
  • Hirisan almond secukupnya

Cara-cara

  • Masukkan semua bahan-bahan untuk doh ke dalam bread maker mengikut susunan. Pilih menu untuk buat doh, on kan.
  • Sementara itu, sediakan inti. Buang kulit keladi, potong kecil2 dan masukkan dalam mangkuk besar. Masukkan air panas dan tutup dgn plastic wrap, masak dalam microwave sehingga empuk.
  • Lenyek-lenyekkan keladi dengan garfu. Masukkan gula, minyak dan pewarna, gaul sehingga rata. Masakkan lagi dalam microwave selama 1-2 minit. Biar sejuk sikit, buat 8 bebola dan simpan dalam peti sejuk.
  • Keluarkan doh dari breadmaker, bahagikan kepada 8 bahagian dan rehatkan selama 10 minit.
  • Balutkan inti keladi tadi seperti biasa. Canaikan pelahan-lahan untuk buat betuk panjang, lebih kurang 12 cm.
  • Gunting atau hiris doh yg berinti, jagan sampai putus. (Boleh rujuk gambar untuk buat roti sosej.) Rapatkan kedua-dua hujung, buat bentuk U.
  • Rehatkan selama 30 minit. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180C selama 12-15 minit. Keluarkan dan sapukan mentaga pada permukaan roti dgn segera. Taburkan sedikit hirisan almond yg telah dibakar.

0 comments:

Post a Comment