Cream of choc caramel

Picture_245

resepi member...resepi ni untuk 2 loyang

Bahan-bahan ( 10 orang )

Bahan vanila:-
  • 5 biji telur
  • 125gm gula
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • 500ml susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1/4 sudu teh garam
bahan choc:-
  • 5 biji telur
  • 125gm gula
  • 2 sudu makan koko-bancuh ngan 2 sudu makan air panas
  • 500ml susu cair
  • 1 sudu teh pes coklat
  • 1/4 sudu teh garam
karamel:-
  • 250gm gula (jun kurangkan, jd 150gm j..ikut suka)
  • 6 sudu makan air

Cara-cara

  • untuk vanilla-campur semua bahan, gaul rata. tapis.
  • untuk bahan coklat-campur semua, gaul rata n tapis.
  • untuk karamel..panaskan gula hingga perang, masukkan air. biar cair n masuk dalam 2 loyang
  • panaskan kukus, tuang 2-3 senduk adunan vanilla, biar 5-10min, pastu tuang 2-3 senduk adunan coklat. biar 5-10min lagi dan seterusnya, ulang hingga habis.
  • untuk lapisan terakhir, kukus selama 15min..bagi setiap lapisan jgn lama sgt, jun wat 5 min aje supaya lapisan x terbuka nnti.

0 comments:

Post a Comment