Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )
- 1 biji buah labu sederhana besar
- 1 kerek manisan @ 1/2 ketul gula melaka
- 5 senduk kecil gula pasir
- 2-3 helai daun pandan
- kapur makan
- 2-3 sudu teh garam
Cara-cara
- potong buah labu kepada ketulan-ketulan kecil...lumurkan dengan kapur makan...kemudian ketepikan selama sejam...ini untuk memastikan labu tidak hancur apabila dimasak nanti...
- basuh labu bersih-bersih dan susunkan dalam periuk...masukkan manisan,gula pasir, garam dan daun pandan...ini gambar manisan (beli di Kelantan, sebungkus ada 10 kerek = RM10)...
- renjiskan sedikit air...kemudian jerang labu atas api sederhana selama 30 minit dengan periuk dibiarkan sedikit tertutup...
- agak-agak labu telah lembut,bolehlah diangkat...sedap dihidangkan sejuk :P
0 comments:
Post a Comment