Sira Labu Liza

Sira_labu_liza

lizacomel@myresipi.com

Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )

  • 1 biji buah labu sederhana besar
  • 1 kerek manisan @ 1/2 ketul gula melaka
  • 5 senduk kecil gula pasir
  • 2-3 helai daun pandan
  • kapur makan
  • 2-3 sudu teh garam

Cara-cara

  1. Lumur_kapur
    potong buah labu kepada ketulan-ketulan kecil...lumurkan dengan kapur makan...kemudian ketepikan selama sejam...ini untuk memastikan labu tidak hancur apabila dimasak nanti...
  2. Manisan
    basuh labu bersih-bersih dan susunkan dalam periuk...masukkan manisan,gula pasir, garam dan daun pandan...ini gambar manisan (beli di Kelantan, sebungkus ada 10 kerek = RM10)...
  3. 30_min
    renjiskan sedikit air...kemudian jerang labu atas api sederhana selama 30 minit dengan periuk dibiarkan sedikit tertutup...
  4. Simpan_sejuk
    agak-agak labu telah lembut,bolehlah diangkat...sedap dihidangkan sejuk :P


0 comments:

Post a Comment