Manggo Pudding

Mangopudding

yani@myresipi.com

Bahan-bahan ( 150ml- 4 cups )

  • 50ml susu segar
  • 50g gula
  • 1 1/2 sudu kecil gelatin + 1 sudu besar air
  • 250g isi mango yg dah dikisar (puree)
  • 50g plain yogurt
  • 125ml whipping cream
utk Hiasan
  • 2 biji mango
  • susu pekat manis secukupnya

Cara-cara

  • Masukkan serbuk gelatin ke dalam 1 sudu besar air. Kacau dan biarkan 10 minit. (Jgn masukkan air ke dlm serbuk gelatin utk elakkan gelatin dr berketul-ketul)
  • Panaskan susu segar dan gula sehingga gula cair. Jangan sampai mendidih. Sejukkan sekejap. Kemudian masukkan gelatin tadi . ( Ini utk mengelakkan gelatin tu dari berbau) Kacau sehingga gelatin larut.
  • Masukkan semua bahan-bahan lain ke dalam food processor/blander. Mix sehingga semuanya sebati.
  • Kemudian masukkan campuran gelatin dan susu tadi. Mix lagi.
  • Akhir sekali bolehlan tuang ke dalam bekas yang sesuai dan sejukkan sekurang-kurangnya 2 jam sebelum mkn.
  • Sebelum hidang bolehlah dihiaskan dengan susu pekat dan juga mango yg dipotong dadu.
  • ** whipping cream tu boleh juga digantikan dgn susu sejat- tp rasanya x sepadu rasa yg guna whipping cream.

0 comments:

Post a Comment