Bahan-bahan ( ( 5-6 orang ) )
BAHAN UNTUK PUDING- 1 cawan tepung kastad
- 1 cawan gula
- 5 cawan air
- 1 cawan santan - jgn terlalu pekat
- 1 tin susu cair
- 2 tin air masak ( gunakan tin susu )
- 1/2 cawan gula @ sesuai manis
- Buah-buahan dalam tin
- Nata de coco - optional
- Jelly @ sumi - optional
Cara-cara
UNTUK PUDING- Masukkan semua bahan gaul sebati
- Masak atas api sedrhana hingga pekat dan likat
- Angkat, masukkan dlm bekas biarkan keras dan sejuk. ( Dh sejuk boleh masukkan dlm peti ais )
- Panaskan susu, air dan gula dalam periuk
- Jangan mendidih sekadar panas dan gula hancur
- Biarkan sejuk ( boleh juga masuk peti ais )
- Potong puding kastad td mengikut bentuk yg disukai. Masukkan dlm mangkuk
- Tambahkan buah-buahan dlm tin, nata de coco, jelly ( ikut suka berapa bnyk nk letak )
- Tambah kuah pd mangkuk yg berisi puding dan hiasan
- Sedia dinikmati. Best makan kalau baru keluar dr peti ais..sejuk jer
- Selamat mencuba.
0 comments:
Post a Comment