Puding Koktel Berkuah

Aziemas@myresipi.com

Bahan-bahan ( ( 5-6 orang ) )

BAHAN UNTUK PUDING
  • 1 cawan tepung kastad
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 1 cawan santan - jgn terlalu pekat
BAHAN UNTUK KUAH
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air masak ( gunakan tin susu )
  • 1/2 cawan gula @ sesuai manis
HIASAN
  • Buah-buahan dalam tin
  • Nata de coco - optional
  • Jelly @ sumi - optional

Cara-cara

UNTUK PUDING
  • Masukkan semua bahan gaul sebati
  • Masak atas api sedrhana hingga pekat dan likat
  • Angkat, masukkan dlm bekas biarkan keras dan sejuk. ( Dh sejuk boleh masukkan dlm peti ais )
UNTUK KUAH
  • Panaskan susu, air dan gula dalam periuk
  • Jangan mendidih sekadar panas dan gula hancur
  • Biarkan sejuk ( boleh juga masuk peti ais )
CARA PENYEDIAAN
  • Potong puding kastad td mengikut bentuk yg disukai. Masukkan dlm mangkuk
  • Tambahkan buah-buahan dlm tin, nata de coco, jelly ( ikut suka berapa bnyk nk letak )
  • Tambah kuah pd mangkuk yg berisi puding dan hiasan
  • Sedia dinikmati. Best makan kalau baru keluar dr peti ais..sejuk jer
  • Selamat mencuba.

0 comments:

Post a Comment