Bahan-Bahan
- 600 gm daging cincang
- 3 ulas bawang putih }
- 2 cm halia } …. kisar/tumbuk
- 4-5 sudu makan rempah kari daging
- (Gaul semua bahan di atas dan perap sebentar)
- 3 biji bawang besar (potong dadu)
- 3 sudu makan minyak
- garam secukup rasa
- Panaskan minyak dan tumis bawang dadu hingga separuh layu. Masukan perapan daging tadi. Bubuh garam dan masak hingga daging kering sedikit. Bahagikan kepada 5 bahagian.
- 45 keping biskut krim kraker
- 1 cawan santan
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan air
- secukup daun sup/ daun bawang (potong kecil2)
- 3 batang lada merah (dihiris)
- 3 batang lada hijau (dihiris)
- 150 gm keju parut (optional)
- 10 biji telur (bubuh sedikit garam, dikocok sedikit)
- Siapkan loyang berukuran 8”x8”. Alaskan dasar loyang dan sekelilingnya dgn kertas kalis minyak (grease-proof) ataupun aluminium foil. Kemudian sapukan dgn mentega.
- Satukan santan, susu cair dan air di dalam periuk dan panaskan di atas api. Ambil 9 keping biskut dan celupkan sebentar di dalam campuran santan/susu cair tadi. Jangan terlalu lama agar biskut tak terlalu lembik dan pecah. Setelah itu, susun biskut tadi ke dalam loyang hingga menjadi satu lapisan rata.
- Taburkan satu bahagian daging dgn rata ke atas lapisan pertama biskut tadi. Bubuh sedikit lada merah, lada hijau, daun sup/bawang dan sedikit keju parut. Akhir sekali jiruskan sedikit telur rata-rata ke atasnya.
- Buatlah begini sehingga lapisan ke lima. Jiruskan lebihan telur rata-rata ke dalam lapisan biskut2 tadi. Biarkan sebentar (abt 5-10 minit) sebelum dibakar dalam oven dgn suhu 170 C selama kira-kira 40 minit. Biarkan ia sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang.
0 comments:
Post a Comment