MURTABAK LAPIS KRIM KRAKER

Sumber: Rozzan

Bahan-Bahan
  • 600 gm daging cincang
  • 3 ulas bawang putih }
  • 2 cm halia } …. kisar/tumbuk
  • 4-5 sudu makan rempah kari daging
  • (Gaul semua bahan di atas dan perap sebentar)
  • 3 biji bawang besar (potong dadu)
  • 3 sudu makan minyak
  • garam secukup rasa
Cara:
  • Panaskan minyak dan tumis bawang dadu hingga separuh layu. Masukan perapan daging tadi. Bubuh garam dan masak hingga daging kering sedikit. Bahagikan kepada 5 bahagian.
  • 45 keping biskut krim kraker
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan air
  • secukup daun sup/ daun bawang (potong kecil2)
  • 3 batang lada merah (dihiris)
  • 3 batang lada hijau (dihiris)
  • 150 gm keju parut (optional)
  • 10 biji telur (bubuh sedikit garam, dikocok sedikit)
Cara:
  • Siapkan loyang berukuran 8”x8”. Alaskan dasar loyang dan sekelilingnya dgn kertas kalis minyak (grease-proof) ataupun aluminium foil. Kemudian sapukan dgn mentega.
  • Satukan santan, susu cair dan air di dalam periuk dan panaskan di atas api. Ambil 9 keping biskut dan celupkan sebentar di dalam campuran santan/susu cair tadi. Jangan terlalu lama agar biskut tak terlalu lembik dan pecah. Setelah itu, susun biskut tadi ke dalam loyang hingga menjadi satu lapisan rata.
  • Taburkan satu bahagian daging dgn rata ke atas lapisan pertama biskut tadi. Bubuh sedikit lada merah, lada hijau, daun sup/bawang dan sedikit keju parut. Akhir sekali jiruskan sedikit telur rata-rata ke atasnya.
  • Buatlah begini sehingga lapisan ke lima. Jiruskan lebihan telur rata-rata ke dalam lapisan biskut2 tadi. Biarkan sebentar (abt 5-10 minit) sebelum dibakar dalam oven dgn suhu 170 C selama kira-kira 40 minit. Biarkan ia sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang.

0 comments:

Post a Comment